80 talls klær: Tips til 80 talls kostymer for din temafest

80 talls klær er inn som aldri før, i hvert fall om du skal delta på 80 talls temafest. Her er tips til gode 80 talls kostymer, samt en liten repetisjon over motebildet i denne perioden.

På åttitallet var vi ikke klar over at vi en gang ville snakke om «80 talls klær», som om åttitallet skulle være et eller annet svunnet tiår fra fortiden. Vel, tiden går, og i dag er 80 tallet selvsagt blitt nettopp dette.

Og dermed er det mange gode grunner til å arrangere 80 talls temafest.

En ting er den nostalgien de fleste vil føle med 80 talls klær, musikk, mat og så videre. Men også mange av de som ikke engang opplevde 80 tallet, vil synes en 80 talls fest er morsom – om en klarer å bli invitert på en, da.

80 talls klær

Musikken er viktig, maten er viktig, pynten er viktig – men det viktigste er, tross alt, selve kostymene. 80 talls klær er et stort tema, og begrepet rommer mange interessante bølger og trender.

Kanskje du selv husker noen av dem?

I denne artikkelen skal vi hjelpe deg som opplevde åttitallet til å huske dette tiåret litt bedre, og kanskje også hjelpe deg med litt inspirasjon til hva du kan bruke av 80 talls klær på åttitallsfesten.

Og du som ikke fikk med deg 80 tallet vil kanskje lære litt om denne eksotiske tiden innen mote og populærkultur. For det er vel ingen tvil om at 80 tallet var en gullalder innen nettopp populærkultur?

En gullalder innen populærkultur

1980 tallet var et meget viktig tiår der det skjedde grensesprengende ting. Basketballsko ble en kommersiell suksess, merket Nike slo seg opp, oppfinnelser som Walkman kom til, og alt føltes i det hele tatt svært dynamisk.

Vi skal komme tilbake til musikken fra 80 tallet, men det er vel nok å peke på fenomener som Michael Jackson, Madonna, Prince, U2, Tina Turner, George Michael og Whitney Houston for å forstå bedre hva 80 tallet egentlig handlet om.

Glem heller ikke at 1980 tallet var individets tiår.

Det var nemlig på 80 tallet at Apple kom med sine produkter, og at vi i det hele tatt så den personlige datamaskinen bli til. Før krakket i 1987 var troen på økonomisk vekst inn i himmelen stor, og det var mange som drømte om å bli rik på børsen.

1980-tallet var også et rikt tiår når det gjaldt filmer.

Det kom en rekke filmer, spesielt innen kategorien ungdomsfilmer. Og mange av disse ble nærmest klassikere over natten.

Hva kom før?

For bedre å forstå (huske tilbake til) 1980-tallet kan det være lurt å bare se litt på hva som kom like før.

1970-tallet var et viktig tiår spesielt for populærmusikk. Og 70 tallet bandt sammen slutten av sekstitallets flørt med det psykedeliske, med den moderne realismen som syttitallet også besto av.

Det var på 70 tallet at discoen ble til. Og motemessig så vi en naturlig overgang fra 60-tallets hippiestil, til glatte, fargerike discoklær på 1970-tallet. Slengen i buksene holdt seg langt inn på midten av 1970-tallet, og om det er en ting vi kan trekke fram når det gjelder motemessig utvikling i disse to tiårene er det vel nettopp det at sleng i buksene forsvant på 80 tallet.

80 talls klær er imidlertid vel så fargerike som det vi så tidligere tiår, noe som imidlertid blir tonet ned jo lengre vi kommer mot 90 tallet.

Tidlig 80 talls mote

Dersom du skal på 80 talls temafest er det artig om du setter av noe tid til å se lit på hva som virkelig gjorde 80 tallet spesielt motemessig.

En husker selvsagt mye, men en har kanskje aldri tenkt på de store linjene, eller å prøve å trekke ut noen fenomener og trender som kanskje peker seg spesielt ut.

Men om vi nå begynner å tenke på tidlig 80 tall husker mange kanskje at dette var en periode der det var stort fokus på trening. Ikke minst den helt nye mosjonen/idretten, nemlig aerobics.

Aerobics var noe helt nytt på begynnelsen av 80 tallet. Og de samme klærne vi så på treningssenterne ble også gatemote. Folk gikk med treningstøyet på gaten, gjerne blandet med vanlige klær, og noe helt nytt oppsto.

Opprevet dongeri

En helt spesiell trend som oppsto på begynnelsen av 1980-tallets mote var opprevete dongeribukser.

Det var forresten ikke bare dongeribukser som ble revet opp før en gikk med dem. Hva i all verden som gjorde at denne moten kom i gang er det vanskelig å si, men at opprevne bukser er et helt spesielt fenomen for 80 talls klær, det er sikkert.

Vi nevnte at treningsklær ble vanlig å se også på gaten, og blant annet ble plagget «tights» populært. Nesten like populært som leggvarmere, kan vi sikkert si. For disse to 80 talls plaggene gikk jo sammen så og si som hånd i hanske.

Leggvarmere er det sikkert mange som husker, men glem heller ikke at det var helt vanlig å se folk gå rundt med også andre typer treningsutstyr, som skinnhansker med fingrene avkuttet. Du vet, av den typen som vektløftere bruker.

Dette var et typisk maskulint fenomen. Men et fenomen som tok helt av for begge kjønn var det som i USA kalles sneakers, nemlig joggesko, tennissko og basketballsko.

Sneaker revolusjonen

Og var det en ting som tok av på begynnelsen av 80 tallet var det nettopp dette.

Ikke minst ble basketballsko populært. Igjen så vi dette i gatemoten, som styrte mye av den motemessige utviklingen på denne tiden. Det var en slags rå, autentisk kreativitet som kom fra gatene. Og mange 80 talls ikon klarte å fange dette.

Som for eksempel Madonna, og kanskje – ikke minst – Cindy Lauper – 80 talls popidolet framfor noe. Joda, Madonna var kanskje større, men Lauper var kvintessensen av en 80 talls dame.

Og ikke minst innenfor motespørsmål så vi mye av det som var typisk for 80 talls klær med henne. Og det hun gjorde bedre enn mange andre var å blande en rekke stiler og moteblaff.

Hun gikk gjerne med et kort, skotskrutet skjørt, en opprevet, for stor T-skjorte som viser ene skulderen, en haug med smykker rundt håndleddene, og andre steder: Som livet, samt rødt, grønt, gult eller hvitt, nyfarget hår, og bestemor boots og hansker i kniplinger.

En inspirasjon for alle 80 talls klær som måtte finnes.

Mot midten av 80 tallet

80 tallet var et veldig dynamisk tiår, og utviklingen gikk fort.

En av de tingene som bare ble mer og mer tydelig var hvor glade folk var i sterke farger på 80 tallet. Dette med fargebruken tok virkelig av fra ca. 1984 til 1985, og at sjokkrosa kanskje regnes som 1980-tallets viktigste farge er ikke tilfeldig.

På denne tiden ble de amerikanske såpeoperaene Dynastiet og Dallas kjent over hele verden. Og ikke minst passet livsstilen til hovedpersonene 80 tallets verdier, som jo handlet om å tjene mest mulig penger som en så kunne bruke til å kjøpe alt det en hadde lyst på.

Når du tenker 80 talls klær kan du begynne med å tenke på aerobics, basketball, og blandingen av fitness og gatemote. Deretter kan du huske på artister som Cindy Lauper og Madonna, før du går til den motsatte enden av spekteret og ser på hva figurene i disse såpeoperaene gikk med.

Det handlet mye om overdreven bruk av smykker, beige og lyse bluser og jakker med til dels store skulderputer. Og med denne mer voksne moten kommer vi inn på slutten av 80 tallet.

Slutten av 80 tallet

Og denne fasen av 80 tallet var preget av at de store motehusene rettet fokusen mer til der pengene var. Om begynnelsen av 80 tallet var de unges tid, var slutten av åttitallet de eldre voksnes, og de middelaldrenes.

Motehusene fulgte også denne trenden, og det var ikke tvil om hvor vi var på vei: 1990-tallet. Der alt ble trukket ned til et minimalistisk uttrykk. Men minimalisme var selvsagt ikke et nøkkelord for slutten av åttitallet.

Alt ble veldig kommersialisert.

Trenden med jakker og fargerike gensere, fortsatte. Støvelen Doc Martins blir en viktig trend, og gjennom hele åttitallet så man også innslag av underkulturgrupper som Goths, punkere, etc. Tenk bare på band som The Cure, Siouxsie and the Banshees og The Cult.

80 talls klær men

De store linjene er lik for menn som kvinner. Men likevel var det et par spesielle ting som stakk seg ut når det gjaldt 80 talls klær for menn.

En stor inspirasjonskilde i begynnelsen av 1980 tallet var dette med idrett og dagligmoten. Se bare på en film som Rocky. Bokse-estetikken var passe troverdig på denne tiden.

Skinnjakker, hvite T-skjorter, pilotbriller, Ray Bans, treningsbukser og singlets.

Etter hvert kom punk-elementene sterkt for menn. Husker du alle de tynne 60 talls-slipsene mange gikk med? Gjerne med dressjakker der ermene var brettet opp. På 80 tallet så du også at «preppy» stilen kom på banen, med poloskjorter, høyhalsede gensere, bukseseler, og Oxfordskjorter.

På midten av 80 tallet var Miami Vice en stor inspirasjon. Og da ser nok de fleste for seg Don Johnson i hvite eller glinsende grå, dobbeltspente dresser. Dette siste plagget er også et plagg som er typisk for 80 tallet.

Spesielle trender på 80 tallet

Om du opplevde 80 tallet er det sikkert mye du husker fra det vi har nevnt ovenfor. Og du kan hente mye inspirasjon for 80 talls klær allerede. Hva med:

 • Aerobics- og andre treningsklær, det vi i dag kaller grilldress
 • Leggvarmere og svettebånd
 • Syntetiske treningsdresser i utvalgte pastellfarger, gjerne med kompliserte mønstre
 • Dobbeltspente dresser
 • Bukseseler og Oxfordskjorte
 • Blande stilarter
 • Punk
 • Goth
 • Dressjakker brettet opp på ermene
 • Doc Martens

Men du kan også hente inspirasjon fra helt spesielle klikker og gjenger på åttitallet. Tenk bare på den fantastiske motebølgen som ble skapt av de såkalte puddelrockerne?

Puddelrocken var 80 tallets egen musikkstil, som ble født, og døde, samme tiår. Denne sjangeren ble hetende puddelrock litt på grunn av de vanvittige hockeysveisene som mange av bandmedlemene til disse liksom-heavy bandene hadde.

Men en annen grunn var nok hvor velfriserte (i overført betydning) disse bandene var. De var nøye testet ut, oppsminket og markedsføringsmessig forberedt. Musikken var ikke genial, men den fungerte – som mykporno. Og det slo til som fullt.

Puddelrockere er, i seg selv, en god ide for et skikkelig morsomt 80 talls kostyme.

Andre 80 talls bølger

Legg merke til at mote og musikk henger nøye sammen. Ofte er det vanskelig å vite hvor en artist eller et band påvirker moten, og hvor moten har påvirket bandet eller artisten.

David Bowie slo et slag for den retningen som gjerne ble kalt «New Romantic». I England var det en rekke eksponenter for denne stilen i tillegg til Bowie, blant annet bandet Bow Wow Wow.

Av en eller annen grunn slo «rockabilly» stilen an på 80 tallet, med svarte skinnjakker, eller de karakteristiske baseballjakkene, hvite T-skjorter (eller Hawaiiskjorter) samt en passende hårfrisyre.

Casuals var en undergrunnskultur som kom fra England fra midten av 80 tallet. En noe mer preppy stil, men ikke identisk med preppy-bølgen fra USA. Fokusen gikk mer på basketballsko og sneakers, samt komfortable treningsdresser. Og denne fokusen på treningsklær så vi selvsagt virkelig tydelig i Hip Hop miljøene, og hos denne musikksjangerens viktigste artister og band.

Det norske 80 tall

Du har sikkert allerede mange tips som gir deg inspirasjon, enten du er kvinne eller mann. Men tenk også litt på det som kanskje var spesielt norsk på 80 tallet. Dette er jo ting det kan være morsomt å få vist fram, også for å mimre seg litt tilbake.

Vi skal komme tilbake til dette med musikk, mat og pynt om bare litt, men la oss bare hurtig nevne at en god ide for en 80 talls temafest er å lage en spilleliste på YouTube, eller kanskje også fra NRK-appen, der du spiller av forskjellige TV-program på en skjerm i stuen.

Disse TV-bildene kan egentlig stå på under hele festen, de, og på denne måten hele tiden gi folk noe å mimre tilbake på, og snakke om.

Fra det norske 80 tallet husker vi kanskje best bandet A-ha, samt TV-stjerner som Dan Børge Akerø, frossenpizza og frossenkylling med grillkrydder på aluminiumsbrett, samt de mange amerikanske ungdomsfilmene fra regissør John Hughes.

For, ja, på 80 tallet ble Norge plutselig mye mer internasjonalt interessert, kanskje på grunn av økt flyt av populærkultur inn til landet.

80 talls hår

Om du skal på 80 talls fest der du skal kle deg ut er det minst like viktig å tenke på hårsveisen, som det er å tenke på et bra 80 talls kostyme.

Og det som kanskje er litt trist er at om du er mann, og opplevde åttitallet, ja da er sannsynligheten stor for at du har vesentlig mindre hår å rutte med. Men, ikke blir trist, for om du likevel ønsker å kle deg ut som en puddelrocker er det bare å investere i en party parykk.

Dette er flotte parykker som gir akkurat det inntrykket de skal gi, uten at de er dyre i innkjøp. Og selv om du er kvinne med alt håret i behold kan det jo være morsomt om du stiller opp i en virkelig stor parykk. For glem ikke at det var fryktelig viktig med hår på 80 tallet, og at de viktigste 80 talls figurene, menn så vel som kvinner, hadde virkelig store hårfrisyrer.

Finn deg et 80 talls kostyme du liker, og legg gjerne en passende (eller upassende) parykk med i bestillingen.

Av og til er det viktig å gå litt grundig til verks når du skal forberede deg til noe. Som for eksempel en 80 talls temafest.

Bestille 80 talls kostymer på nett

Og mens vi snakker om å bestille kostymer på nett kan vi jo kort komme inn på at du finner et meget stort utvalg av 80 talls klær og kostymer her på Kostymer.no.

Dette er moderne kostymer som har en meget bra utførelse, og som er ment for å brukes nettopp på temafester, kostymeparty og 80-talls gjenforeningsfester. Som du ser av de mange bildene på vår side om 80 talls klær ser du at det er mange fine kostymer og 80 talls plagg du kan finne på Kostymer.no.

Finn en stil du liker, og bestill et kostymesett.

Glem ikke parykker, og eventuelt litt teatersminke om du trenger det. Kostymene er i de aller fleste tilfeller lett i vekt, og sendes rimelig og raskt med Posten. Men om du ønsker enda hurtigere levering er det bare å spesifisere dette når du sjekker ut handlekurven.

Dersom du har jevnlig kontakt med de andre som skal være med på festen kan det være et tips at noen av dere, eller alle, kommer sammen en gang før festen for å titte på bilder av 80 talls klær, samt å finne et passende kostyme. Om dere bestiller i felleskap blir også frakten rimeligere på Kostymer.no

80 talls musikk

Nest etter drikkevarer er vel musikk noe av det viktigste på en fest.

Og dette gjelder selvsagt spesielt for 80 talls fester. For her har vi selvsagt en helt spesiell kulturarv å ta vare på! Om du arrangerer en annen type fest er det ikke nødvendigvis viktig at musikken er av en spesiell sjanger. Det viktige er at musikken er positiv og at den fenger.

Mer spesifikt: At folk får lyst til å danse.
Men når du skal ha en 80 talls fest sier det seg selv at 99% av musikken på spillelistene er nødt til å komme fra nettopp dette tiåret. Om du lager en Facebook-eventside for 80 talls festen (som er både gratis og kjempelurt) vil du og vennene dine kunne komme med mange gode tips til hva en skal spille på festen.

Men viktige artister er:

 • Michael Jackson
 • Madonna
 • Talking Heads
 • Pet Shop Boys
 • Bananarama
 • The Bangles
 • Prince
 • Whitney Houston
 • Diana Ross
 • Run DMC
 • George Michael
 • The Cure
 • U2

Det er selvsagt massevis av musikk å ta av, så det viktige her er å snakke litt med de andre deltakerne.

På en Facebook-eventside vil dere også kunne chatte om andre praktiske ting til festen, som kostymer, 80 talls klær, parykker og mat.

80 talls mat

Mat er nesten like viktig som musikk for å sette stemningen. Og klart, jo morsommere en har det, jo mer sulten blir man.

Det er mye en kan ta fatt i om en ønsker litt nostalgisk 80 talls mat. Men tenk litt på de allerede nevnte ovnsgrillete kyllingene som kom ferdigkrydret på aluminiumsbrett. Ris og salat var vel vanlig tilbehør, selv om fløtegratinerte poteter også var høymote på denne tiden. Gryteretter var også vanlig, og dette er spesielt enkelt å servere på en fest.

Om du ikke ønsker å servere varm mat på festen, kan du lage kanapeer. Gjerne med røkelaks og annet passende 80 talls tilbehør. Som reke cocktail. Til dessert passer det kanskje med en banansplitt samt masse god iskrem? 80 tallet var på mange måter et veldig uskyldig tiår.

Men det mest autentiske er kanskje likevel en hvilken som helst frossenpizza servert med Cola eller Solo, og gjerne med en salat til. Til dessert? Fruktcocktail og krem på boks. La fantasien bestemme, men gjør maten så enkel som mulig.

Og du kommer langt med bare potetchips og et arsenal av sauser og dipper.

80 talls klær til temafest

En ting er sikkert – 80 tallet var en av de morsomste tiårene i det forrige århundre. Og om du enten skal arrangere, eller delta på en 80 talls fest er det viktigste at du fikser et bra og originalt 80 talls kostyme.

Hent inspirasjon fra det vi har nevnt her, og bruk gjerne egne 80 talls klær om du har det. Men ellers er det enkleste å kjøpe et av de mange flotte 80 talls kostymene du finner på Kostymer.no.

Grilldresser, joggedresser, korte, fargerike skjørt, Miami Vice dresser, puddelrock kostyme, og en rekke andre kostymer i typiske 80 talls farger, og herlige detaljer som for eksempel leopardmønster.

Husk på å legge til en parykk til bestillingen, og gjør deg klar til det som kan bli den morsomste festen på lenge: En skikkelig 80 talls fest.